צרידות - גורמים וטיפול
על מנת להבין מדוע מופיעה צרידות וכיצד לטפל בה יש להבין ראשית כיצד נוצר הקול
ושט
קנה הנשימה
גרון
מיתרי הקול
מכסה הגרון
לוע
לשון
כיצד אנו מפיקים קול?
הקול נוצר בגרון בעקבות רטט של מיתרי הקול. בגרון שלנו נמצאים שני מיתרי קול הנפתחים לצורך מעבר אויר לריאות ונסגרים לצורך הפקת הקול. אויר העולה מהריאות לקנה הנשימה, מגיע לגרון, מרטיט את מיתרי הקול ומביא ליצירת גל הקול. גל הקול ממשיך מעלה, עובר דרך הלוע וחלל הפה בהם נוצרות ההברות, האותיות והמילים. מיתרי הקול שלנו עדינים מאוד וכל שינוי בהם ישפיע על הרטט ויגרום לצרידות.
מדוע נגרמת צרידות?
הסיבות לצרידות הן רבות. בראש ובראשונה מאמץ קולי ושימוש לא נכון במיתרי קול, ששכיחים בקרב זמרים, מורים ואנשי מכירות. שימוש מוגבר בקול יכול להוביל להתפתחות של יבלות, פוליפים או ציסטות במיתרי הקול. עישון סיגריות והחשיפה של מיתרי הקול לרעלנים הרבים שבעשן הסיגריה מביאים לאורך זמן להתפתחות של בצקת במיתרי הקול, בעיקר בקרב נשים, שתתבטא בטון דיבור נמוך כשל גבר. עישון הינו גם גורם הסיכון העיקרי להתפתחות של סרטן במיתרי הקול. סיבות נוספות לצרידות הינן עליה של חומציות מהקיבה, שיעול מרובה או כחכוח, זיהומים, כדורים מסוימים, חבלה ועוד.
צרידות הנמשכת מס' ימים יכולה להופיע לאחר מאמץ קולי באירוע חברתי רועש או בעקבות צינון. במידה והצרידות נמשכת מעבר לשבועיים שלושה מומלץ להיבדק על ידי רופא א.א.ג. בבדיקה נעשה שימוש בסיב אופטי המאפשר לראות את מיתרי הקול, בצורה פשוטה ומהירה, לצורך הערכה ראשונית של המיתרים.
ושט
קנה הנשימה
מכסה הגרון
מיתרי הקול
לשון
כיצד לטפל בצרידות?
הטיפול הינו שמרני בחלק גדול מהמקרים, כלומר מנוחה קולית למשך מס' ימים עד שבועות ונטרול הגורם המזיק למיתרי הקול: עישון, עליית חומציות, שיעול, כדור או אחר. שילוב קלינאי/ת תקשורת לצורך אבחון וטיפול הינו בעל חשיבות רבה מאוד בקרב מטופלים הנדרשים למאמץ קולי במסגרת היום יום או בעבודתם. יש מטופלים שעל פניו אינם משתמשים הרבה בקולם, אך בפועל מאמצים את מיתרי הקול שלהם בצורה משמעותית הגורמת לנזק למיתרים. גם במקרים אלו טיפול ע"י קלינאי/ת תקשורת יכול להביא לנסיגה במירב התלונות הקשורות לאיכות הקול ואי הנוחות בצוואר.
טיפ חשוב לכאלו המשתתפים בדיונים ממושכים, מרצים או מופיעים – יש לשמור על לחות של מיתרי הקול על ידי לגימות קטנות של מים כל מס' דקות.
ניתוח מיתרי הקול
במידה והתפתח נגע במיתר הקול, ניתן להסירו על ידי ניתוח בהרדמה כללית, בגישה אנדוסקופית (דרך הפה) ללא צלקות בצוואר.